06 Oct 2011 În curând, n-o să mai avem cui da şpagă
 |  Category: Uncategorized  | Tags: , , ,

Mizez pe inteligenţa cititorilor mei şi o să elimin din start posibilitatea unor reacţii infantile de tip: “Asta încurajează corupţia!”.  Deci să fiu bine înţeleasă de la început: nu-mi place să dau şpagă. Într-o lume ideală şi construită drept, n-ar trebui să venim cu “atenţii” în faţa nimănui, tot muritorul de rând, orice loc de muncă ar avea, ar trebui să-şi facă meseria onest, necondiţionat de eventuale bonusuri materiale sau de altă natură. Trăim însă într-un univers strâmb şi lucrurile nu stau cum ar fi firesc să să stea. Cei care din punctul meu de vedere fac umbră pământului degeaba, tot felul de scăpătaţi peste noapte, nu duc grija zilei de mâine şi nici pe-a celei de poimâine, pe când oameni care şi-au tocit coatele pe băncile şcolilor şi şi-au ars neuronii în facultăţi şi la nişte specializări cărora unii retardaţi plini de tupeu nici nu ştiu să le silabisească denumirile abia au ce pune pe masă. Se înghesuie în tramvai, cu plebea şi sunt la cheremul şi la judecata unor indivizi cărora se mai întâmplă, din când în când, să le salveze şi viaţa.

Da, mă refer în special la medici.

În fiecare zi, aud şi citesc opinii veninoase la adresa medicilor care acceptă sau chiar pretind bani în afara salariului (de mizerie) mâzgălit pe cartea de muncă. Nu spun că e corect să se întâmple asta, dar mă enervează infinit mai tare campaniile mult prea zeloase de denigrare a unei branşe în faţa căreia ar trebui să ţinem ciocul mai mic. Toţi mai catolicii decât Papa, toţi supercinstiţii şi oneştii lui peşte prăjit înfierează aceste “apucături“ şi nu mai prididesc să urle pe la televizor sau să latre pe facebook cum sunt ei de curaţi şi imaculaţi şi cum sunt doctorii – specialiştii, chirurgii, savanţii – nişte nesimţiţi care-i toacă pe ei de bani ca să le repare, de exemplu, motorul ăla ruginit pe care-l au în loc de inimă. Şi organizează “flagranturi” jenante prin spitale, dar când stau la coadă la Nădlac, scot euroii din buzunar fără li se pară vreo ciudăţenie gestul.

Când e să arunce cu pietre în cineva, unii se erijează în sfinţi. Dar, dacă îi iei la bani mărunţi, chiar dumnealor, la joburile insipide către care-şi târâie dosurile de la 9 la 5, se bucură de fiecare cadouaş sau cupon sau bonus pe care-l primesc, uneori poate nemeritat. Ei bine, pe ei ţin să-i anunţ că medicii sunt Dumnezeu pe pământ. Sunt cei care ştiu să le dea câţiva ani în plus când îi roade câte-un cancer, sunt cei care-i trezesc din comă după ce îi calcă maşina, dar sunt deopotrivă oameni, făcuţi tot din carne, suflet şi oase – deci, evident, şi din slăbiciuni – oameni care totuşi sunt în stare, la o adică, să-şi adune forţele, şi inteligenţa, şi nişte cunoştinţe la care nu orice dobitoc are acces, ca să facă dintr-un om adunat cu făraşul de pe jos unul din nou viu, întreg şi bun de gură.

În ţara şpăgilor la vamă, la fisc, la poliţie şi la ghişeul celui mai banal funcţionar, doctorii sunt ultimii în care merită să dai cu piatra. Eu, tu, oricare dintre noi, dacă la serviciu ni se taie un sfanţ din salariu, ne pierdem imediat motivaţia de a face lucrurile – simpluţe, prin comparaţie – pe care le facem, dar avem pretenţia ca un om cu 15 milioane de lei vechi pe lună să stea cu pancreasul nostru în mâini şi să se gândească dacă o avea cu ce plăti întreţinerea. Sau dacă n-o rămâne cu rabla în drum, că nu mai are benzină. Sau dacă să pună sau nu pancreasul la loc, până n-adoarme, că nu şi-a mai luat un liber de cinci ani.

Pentru noi, banii sunt importanţi, dar pentru alţii n-au dreptul să fie. Noi n-am face niciun compromis când vine vorba de ceea ce ni se cuvine, dar alţii trebuie să-l facă şi să se jertfească pe altarul umilinţei şi sărăciei, pentru că aşa e nobil şi scrie la Jurământul lui Hippocrate (care, după cum se poate observa, nu face nicio referire la remunerarea unui medic).

Îmi amintesc de o colaboratoare de la revistă care trimitea lunar un textuleţ şi era plătită cu 150 lei pentru el. Dacă o zi întârziam plata, se înfiinţa la redacţie şi nu pleca până nu-şi ridica onorariul pentru rahatul ei de articol, la care corectam şi paracorectam o întreagă redacţie şi-l rescriam aproape în întregime de prost ce era. Dar femeia îşi cunoştea interesul şi drepturile.

Ce uşor e ca în cazul tău să ţi se pară că totul ţi se cuvine, iar când vine vorba de destinul altui muritor (care, da, se întâmplă să aibă abilităţi dumnezeieşti) să ceri altruism gratuit, sacrificii supreme şi dedicare necondiţionată.

Ei bine, gata, ca să nu mai avem niciun stres şi nicio apăsare, tocmai s-a anunţat şi la TV că numărul de angajaţi din sistemul medical român este sub cota de avarie. Tinerii medici nu se mai înscriu la rezidenţă în spitalele de la noi, pe zero lei şi zero bani, ci pleacă afară, pe 3000 de euro pe lună ( de exemplu, la Spitalul Clinic de Urgenţă Marie Curie nu s-au mai înscris rezidenţi ortopezi de mai bine de şapte ani!). Iar specialiştii, ca să vezi tupeu, nu mai vor aici, în România, la mici şi manele,  pe 1500 de roni lunar + şpaga de la operaţie (cât o fi ea), ci pleacă în Germania, ca nemţii sar la înaintare cu 8000 de euro curaţi, oficiali.

Las’ că, în curând, ne vom trezi cu spitalele goale – adică fără picior de medic în ele – şi vom muri cu zile, dar uf, ce uşurare, rămânem cu banii de şpagă în buzunar. Aşa-i mai bine, nu?

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

46 Responses

 1. 1
  nuami 

  subscriu -iti simt si furia si frustrarea si neputinta si durerea ..da si eu cred ca sint un soi aparte si au mult divin in ei ..si nu e prima data cind fac o plecaciune in fata unui om in halat alb cu o legitimatie pe care scrie dr. la care m-am dus beteaga , umflata sau ragusita si m-a trimis acasa ca noua!stiu multi medici care mi-au dat flori in loc sa le dau eu lor …care mi-au trimis crema speciala sa se asigure ca nu patesc ceva ..si nu le-am dat un chior , niciodata !!!jur!imi doresc sa le fie bine si sa nu raminem nici noi de izbeliste ..dar cit e intre dorinta si realitate …

 2. 2
  Dana 

  Alina, de data asta iti dau dreptate doar partial. Am trecut prin spitale din Bucuresti, si oamenii aia si-au facut meseria, fie ca le-am dat, fie ca nu le-am data spaga. Daca era, fie primit, daca nu, tot la fel s-au purtat si m-au tratat bine. In orasele mici e alta treaba. Nu dai, nu se uita la tine. Am ajuns cu mama la urgenta luni. Un spectacol de toata jalea. Nu e normal sa nu se uite la un biet om in suferinta. Nu e normal ca un cersetor adus cu ambulanta sa fie ridiculizat si lasat intr-un colt in voia sortii. Si nu e normal, daca ajungi pe picioarele tale la urgenta, sa stai acolo cateva ore bune pana catadicsesc aia sa se ocupe de tine. Nimeni nu vine de plictiseala la spital.
  Da. medicii sunt si ei oameni, dar de ei depind vieti omenesti. Poate nu e doar vina lor, ci vina societatii in care traim, dar un pacient nu trebuie lasat sa moara pentru ca nu are bani de spaga. In Focsaniul in care eu locuiesc, s-a intamplat.

 3. 3
  CristinaC 

  Sistemul e prost si e prost de multa vreme. Degeaba s-au dus specialisti si au invatat cum sa faca reforma medicala la inceputrile anilor’90… N-au fost lasati sa puna in aplicare ce invatasera. Crede-ma cunosc cu lux amanunte cazuri de medici plini de elan si plini de initaitiva care au fsot schimbati din functiile din care putea actiona cat de cat, pentru ca nu erau mebrii in partidul de guvenamant… Oameni care in lumea civilizata ar fi ajuns departe dar care s-au incapatanat (cinste lor) sa ramana si sa incerce sa schimbe sistemul.
  Daca salriile lor ar fi la nivelul cunostintelor si muncii depuse multi dintre ei n-ar mai accepta “spaga”.
  Eu ii iubesc asa cum sunt ei, cu spaga sau fara, caci de ei depind vietile omenilor.

 4. 4
  Madys 

  Sunt de acord doar partial cu punctul tau de vedere. Da , doctorii sunt Dumnezeu pe pamant si merita mult mai mult decat li se ofera in societatea noastra. Atunci cand un om vrea sa-i multumeasca unui doctor pentru ca l-a insanatosit , e ok sa o faca si sa-i dea atat cat crede de cuviinta. Dar cu doua conditii : in primul rand sa aiba de unde sa dea acei bani si in al doilea rand sa-i dea dupa ce medicul si-a facut treaba asa cum trebuie. Sunt foarte multi medici in spitalele de stat care nu vor sa te trateze decat dupa ce le-ai dat bani. Unde mai e demnitatea lor? Dar constiinta ? Ok , sunt de acord ca meseria este grea si salariul mic , dar mi se pare ca este umilitor mai ales pentru el ca medic sa dea de inteles ca intai trebuie sa arati banul ca sa te bage in seama . Am respect pentru cei care trateaza pacientul in mod profesional, fara conditii financiare impuse dinainte. Acestora le-as da la finalul tratamentului toti banii din lume pentru ca si i-au castigat.
  Apoi , mai sunt oamenii care chiar nu au de unde sa dea 5 lei spaga. Sunt oameni saraci , foarte multi in tara asta , care nu au bani sa-ti intretina familia de pe-o zi pe alta . Si ei se imbolnavesc, si ei ajung la medic. Ce se intampla cand medicul nu vrea sa-i ajute , sau ii trateaza in sictir , pentru ca sunt saraci sau prosti sau needucati … Sau sunt pur si simplu oameni simpli , care se uita si ei la medic ca la un Dumnezeu , care spera ca medicul sa-l ajute sa traiasca … Si ce face acest Dumnezeu al medicinii ? Ii umileste , le vorbeste cu totala lipsa de respect, ii jigneste, ii ignora …pentru ca el stie ca e Dumnezeu pe pamant si noi mergem la ei cu teama si speranta. Nu spun ca toti sunt asa … dar foarte multi asa cum i-am descris mai sus. Sa nu recunoastem asta ar insemna sa nu intelegem nimic din cum functioneaza societatea romaneasca.
  Concluzia este ca as da bani din toata inima unui doctor care chiar ii merita. Unui doctor care ma trateaza bine, care stie sa respecte pacientul, indiferent de conditia lui. Doctorii adevarati sunt cei care fac meseria asta din toata inima , cei care au ales sa se dedice pacientilor cu trup si suflet. Nu cred ca iti poti alege aceasta meserie pe criterii financiare. Daca atunci cand iti alegi meseria, criteriu de baza sunt banii, mai bine taie medicina de pe lista …

 5. 5
  Elis 

  Sunt medic si iti multumesc. Ma regasesc intre medicii care alearga zi de zi cu RATB-ul de la un serviciu la altul (pentru ca am doua, ca sa ma pot descurca) si care, in fata pacientului, trebuie sa uite de toate frustrarile. Pentru ca, DA, am facut Medicina din pasiune.

  Multumesc!

 6. 6
  lotusull 

  Alina,

  eu am tot respectul si toata admiratia pentru medicii ce-si fac meseria din pasiune.
  Evit generalizarile pentru ca am cunoscut medici si medici.
  S-a intamplat sa mergem in spital cu copii si e adevarat, de multe ori, nici n-am fost bagati in seama. De spaga nu putea fi vorba, caci mai mult decat sa le dau sufletul din mine, altceva n-aveam. De cateva ori s-a intamplat chiar si sa-mi ies din pepeni, lucru care la mine se intampla rar. Dar dupa ce am stat jumatate de zi in fata unei usi, purtand in brate un copil si de mana inca unul, rabdarea mea a cedat.
  Dar la fel de adevarat e si faptul ca exista si medici ce n-au uitat de omenie. Medici ce i-au tratat pe copiii nostri cu aceeasi atentie cu care ar fi tratat un copil cu parinti. Medici care au facut operatii complicate pentru a repara ceea ce natura a stricat. Nu mai departe, omuletul de zahar, despre care tu stii. Si pe care il cunoaste deja tot spitalul de copii. Avem deja usile deschise de cate ori mergem la gips pentru ca iar s-a mai fracturat ceva. Si avem si zambete, pentru ca medicii cu omenie stiu sa zambeasca. Ei, acestor medici eu le multumesc 🙂

 7. 7
  Alina Grozea 

  Niciun medic de pe lumea asta nu-i obligat sa faca munca voluntara. In tarile “civilizate”, alea la care noi ne raportam cu atata zel, daca n-ai asigurare sociala, nici nu te primeste in spital, nu ca nu se uita la tine. In cazul accidentelor grave, da, primul spital intalnit in cale acorda primul ajutor, cat sa-ti restabileasca semnele vitale, dar cum ti-e pulsul un pic mai stabil, gata, eliberezi ringul, te trimit la alta clinica, a carei politica sa corespunda situatiei tale sociale sau financiare.
  Medicii aia pe care-i vedem noi ca se duc in Africa si stau cu stetoscopul pe copii pe care umbla mustele sunt platiti regeste, nu se taraie la capatul lumii “din pura pasiune”. Adica, da, desigur, sunt pasionati de munca lor si chiar iubesc oamenii, ca pentru ei e deja un sacrificiu enorm ca-si parasesc tara si familia luni sau chiar ani de zile si se expun riscurilor din zonele defavorizate – dar fundatiile care sunt in spatele acestor campanii de ajutor le burdusesc conturile si le tin familia in puf. In mod paradoxal, voluntariatul costa bani multi, oriunde. Bogatii fac voluntariat, nu saracii.

 8. 8
  lotusull 

  Alina, cred ca si domeniul voluntariatului, la fel ca si in alte situatii, pot fi intalnite cazuri si cazuri.
  In centrul unde lucrez eu am avut un voluntar, medic de profesie 🙂
  Un om absolut deosebit, un suflet cald ce a venit si a plimbat copiii, le-a citit povesti, i-a dus duminica la biserica, s-a jucat cu ei.
  A stat destul timp la noi, aproape un an, apoi s-a mutat in Alba Iulia. Zilele trecute a fost sa-i vada pe copii si ne-a spus ca si acolo, in orasul unde locuieste acum e implicat in actiuni de voluntariat.
  Si asta fara nici un ban, dimpotriva el era cel care le cumpara copiilor ba fructe, ba dulciuri. Dintr-un amarat de salar de bugetar.
  Deci, se poate 🙂

 9. 9
  Alina Grozea 

  Sigur ca se poate, Lotusule, dar nu ne putem raporta la exceptii, nu e productiv si nici realist. Eu vorbesc despre cazurile institutionalizate, despre cum se procedeaza pe scara larga si despre cum se poate insanatosi (sau inbolnavi) un intreg sistem. Sigur, ar fi ideal sa existe milioane de Maici Tereza (desi si ea avea in spate o adevarata masinarie filantropica). Din pacate, trebuie sa gasim solutii de a ajunge la liman cu ce avem. 🙂

 10. 10
  Moi 

  Alina, ai scris incisiv dar perfect adevarat. Parerea mea ca oricine aflat in posibilitatea de a alege va inclina spre varianta financiara mai buna. Foarte putini sunt cei ce vor sa mai incerce sa schimbe ceva in sistemul medical romanesc, in conditiile date. De admirat cei ce fac actul medical din generozitate sufleteasca, cei ce accepta sa fie voluntari. Daca nici spaga nu vrem sa dam atunci sa ne rugam sa fim sanatosi. Odata ajunsi bolnavi va trebui sa luam drumul strainatatii unde sa ne gasim medicii potriviti. Pot spune insa ca in orasul nostru au inceput sa apara clinici private unde se platesc tarife mari dar conditiile si tratamentul sunt de cea mai buna calitate. Ca atare, ramanem in tara, nu mai dam spaga dar mergem la cabinete particulare, clinici si spitale, cu tarife ridicate dar si cu sperante pe masura. Salut inca o data medicii si cadrele sanitare care accepta voluntariatul insa nu am nadejde ca ar fi prea multi.
  Lotusull, voluntariatul la noi se poate in gandirea unor oameni ca tine, crede-ma foarte putini, tocmai de aceea, foarte speciali 🙂

 11. 11
  lotusull 

  Alina, Moi – si eu care credeam ca sunt normala 🙂

  Alina, se poate sa nu fie productiva raportarea la exceptii. Dar ele sunt cele care, atunci cand sunt satula pana in gat, ma conving ca totusi lumea asta nu-i chiar pe duca. Sau o fi si nu m-am prins eu. Te pomeni ca se scufunda vaporul si eu sunt tot pe punte cautand nordul 🙂

 12. 12
  Madys 

  Alina , mi-a placut foarte mult articolul tau si de aceea m-am si aventurat sa las primul meu comentariu , desi blogul ti-l citesc de mult. Dar am o nelamurire. Nu am inteles exact pe cine condamni in acest articol pentru situatia in care sunt medicii: pe cei care au autoritatea si puterea necesara de a schimba putin sistemul , dar nu o fac … sau pe cei care nu dau spaga, din diverse motive. Iti inteleg perfect punctul de vedere in ceea ce priveste situatia medicilor. Da, este dezastruoasa si imi pare foarte rau pentru ei ca trebuie sa indure saracia si in acelasi timp sa aiba mintea limpede pentru vreo operatie care sa decurga perfect. Dar nu putem generaliza la modul ” cei care nu dau spaga nu inteleg situatia medicilor” sau ” cei care nu dau spaga n-ar trebui sa aiba pretentia sa fie tratati corect”
  Tu vorbesti mai sus de cei care arunca euroii in alte parti dar nu dau spaga la medic si ii mai si critica. perfect de acord cu tine ! Eu vorbesc despre un om cu un serviciu marunt, salariu foarte mic ( din care se plateste si asigurarea de sanatate catre stat ), care nu are bani de-o ciocolata pentru copii , dar merge si el la medic . Si medicul il trateaza cu “maxima amabilitate ” si-l face sa simta pana in maduva oaselor cat e de sarac. Poate medicul acesta a luat de la pacientul dinainte vreo mie de euro spaga. Perfect! Foarte bine ca pacientul dinainte a avut de unde sa-i dea. Dar medicul vrea si de la urmatorul… Cu acesti medici ce facem ? Sau si mai important, ce facem cu pacientii care sunt in situatia aceasta? Ei cu ce sunt de vina ?

 13. 13
  Alina Grozea 

  Draga mea Madys, am nervi suficienti pentru toata lumea, asa ca dau in toti! 🙂 Si in sistemul stramb, si in managementul prost, dar ce ma oftica cel mai tare e ca asa-zisa campanie anticoruptie de la noi a inceput cu medicii si cu profesorii. Eu cred ca ei ar fi trebuit sa fie ultimii pe lista, adica dupa ce s-ar fi eradicat furtisagurile si spagile de la vami, politie si functionarime, sa stam asa, cu mana in sold si sa ne intrebam: acum ce e de facut? Ia sa vedem daca nu cumva medicii si profesorii iau bani necuveniti.
  Bineinteles, orice lupta anticoruptie, la orice nivel, ar trebui sa inceapa prin crearea unui context legal solid – adica sa oferi tu, ca stat, conditiile respectarii unor nome etice, profesionale, deontologice, si abia dupa ce le-ai oferit, sa-i cauti cu lumanarea pe cei care le incalca.
  O sa dau un exemplu mai facil, cel cu locurile de parcare: e simplu sa ma amendezi ca n-am parcat corect, mai greu e sa construiesti parcari, ca sa o pot face.
  Ei bine, peste toate astea se asterne si tendinta noastra de a blama efectul, nu cauza. E mai usor sa zici ca medicii sunt niste nesimtiti si iau spagi si stai la coada cu orele la spital – dar nu te gandesti mai departe: cine este, de fapt, vinovat pentru asta? Ne blamam unii pe altii, ne punem piedici si etichete, dar in strada n-ar iesi nimeni, ca la greci, sa-si strige nemultumirile.
  Ei, in timpul asta, medicilor li s-a luat – si pleaca unde sunt mai apreciati si mai respectati si de cei de sus, si de pacienti. Si acum ca m-am racorit, nervii mei se transforma intr-o simpla constatare: in scurt timp, n-o sa mai avem medici: nici onesti, nici neonesti, nici omenosi, nici neomenosi, nici simpatici, nici ai dracu, nici care iau spaga, nici care nu iau. Iar o mare parte de vina au, da, cei care-i denigreaza in mod constant, pe drept sau nu.

 14. 14
  Alina Grozea 

  Lotusule, da, eu cred ca lumea e pe duca. Fara gluma. Ce rost are sa ma ascund dupa deget. Sfarsitul lumii nu e ca in filme, un cutremur mare. Sfarsitul lumii a inceput de mult, eu cred ca o sa ne mai zvarcolim asa, cateva generatii, poate de ordinul zecilor, dar dupa aia, pa. Si asta e un gand optimist.

 15. 15
  Alina Grozea 

  Moi, si eu tot la clinici private merg cand am nevoie. Mi se pare oricum foarte greoi sistemul cu du-te la medicul de familie, ia trimitere, adu jde adeverinte…

 16. 16
  Mona 

  Eu cred ca medicii iau spaga pt ca nu le ajunge salariul mizer pe care-l au. Sa le dea statul salariu mare,( pt ca salveaza vieti), sa fie platiti dublu pt fiecare ora pe care o stau peste program, cat si pt garzi ,sa li se ofere conditii normale de lucru, cu instrumentar nou, cu sali de operatie dotate adecvat, etc si apoi daca mai primesc spaga, avem dreptul sa-i balacarim.
  De ce ne ducem la clinicile particulare si platim cel putin 100 roni pt o consultatie, de numai 5 min?Pt ca mergem la un medic bun, cu programare, nu sa stam cu orele la usa, ne ducem acolo pt ca dorim calitate. Iar calitatea … se plateste peste tot in lumea asta.
  Daca dorim o programare in regim de urgenta , pt ca nu putem astepta, in loc sa dam spaga la secretara sau nu stiu cui…sa platim o taxa de urgenta( care sa fie virata medicului care lucreaza pt situatii urgente). Si atunci medicul e motivat sa lucreze.
  Eu traiesc intr-o tara unde nu se da spaga la medici. Dar, daca merg la medicul specialist in policlinica platesc 10 $, consultatia( primesc si factura-acesti bani nu ii ia medicul intergral). Iar medicul este platit in functie de cati pacienti are. Si ii convine. Daca are sunt pacienti, sta si peste program.
  Iar daca merg la un medic la cabinetul lui particular…scot din buzunat 100-150$ , dupa cum e afisat tariful pe usa si bineinteles ca primesc factura.

 17. 17
  Alina Grozea 

  Mona, exact ce ziceam eu mai sus – mai intai creeaza conditii pentru cinste si corectitudine si dupa aia vaneaza “infractorii”! Dar la noi nimeni nu se duce la radacina raului… ca e complicat, iti trebuie minte, munca, determinare, strategie… sa latri e cel mai usor.

 18. 18
  Valin 

  Sarut mainile, Alina.
  Consider ca in ultima vreme sunt cam multe instructiuni in articolele pe care le scrii. Ce sa facem, cum sa intelegem si…mai ales “miza pe inteligenta cititorilor mei” cu care ai inceput (a avut ca rezultat utilizarea cardului personal), mi-a produs asa – niste frisoane pe ici pe colo – prin sira spinarii, pe care o indoi cu multa atentie, nu din motive biologice ci doar spirituale si, numai Unuia. Sunt convins ca poti scrie fara sa ne spui inainte, cum trebuie sa intelegem si ce anume si, care sunt cei carora te adresezi. Apoi, eu nu vorbesc decit in numele meu, nici retoric sau altfel nu rostesc “eu, tu, oricare dintre noi” facem si dregem, nu pun intrebari personale si … nu generalizez. Nu consider ca sunt stapinul adevarului, e doar parerea mea. Daca totusi consideri necesare si normale explicatii clarificatoare a celor scrise de tine, ar fi fost potrivit sa le adaugi si la alte articole anterioare, pe care eu citindu-le…in planul comunicarii, am hotarit sa ma indrept in cealalta directie. Ma tin de mult timp si ma tin bine sa-ti scriu, asteptind mai multi zori in privirea ta. Am convingerea ca pot intelege ce scrii si fara instructiuni, pentru ca sunt convins ca o poti face si desigur o vei face.
  Sunt destui oameni care merg si doneaza singe, materiale sanitare, doneaza aparatura tehnica medicala, merg si dau mancare celor singuri, sau bolnavi. Care au lasat cele lumesti pentru cele adevarate, care pun lumina si suflet mereu pt altii. Sunt oameni care au trecute – de multi ani pt ei si angajatii lor – salarii “pe bune” in Cartile de munca. Si desigur altele, pe care le stiu doar ei. Fac lucruri marunte, dupa puterea sufletelor lor. Stiu, pt ca ii cunosc.
  Alina, poti face lucruri care sa bucure sau sa intristeze pe cei din viata ta.
  Stii si tu ca e mult mai ieftin sa cumperi un specialist, decit sa il formezi.
  Ti-am scris ca sa stii, ca, poate, ar fi potrivit sa te gindesti putin, nu ca sa fac pe desteptu’ cu tine. Eu nu vreau putin, am pretentii. Parca tu scriai, altundeva in stinga sus, linga amprenta personala, citind un fost prim ministru, ceva despre lucruri simple si tot ce e mai bun. Am urmat indemnul dilemei din urma si, am ales sa spun. Daca am ridicat mana si am spus, o sa fug repede sa nu raman cu ele taiate.

 19. 19
  Alina Grozea 

  Valin, referitor la felul in care scriu si la tonul discursului meu, cu respect iti comunic ca e problema mea, e blogul meu. Si daca eu consider necesar sa dau explicatii sau sa ofer instructiuni, sau sa abordez unele subiecte mai agresiv, o voi face in continuare, fie ca-ti place tie sau nu.
  Referitor strict la subiect, indraznesc sa te contrazic si sa-ti spun ca oamenii aia de care vorbesti tu nu-s destui, sunt foarte putini si asa vor fi mereu, iar existenta lor n-are absolut nicio relevanta cand vorbim de functionalitatea unui sistem pe scara larga.
  In rest, daca te-am dezamagit cu ceva, imi pare rau, dar asta e, nu-i poti multumi pe toti pe lumea asta. Dar sunt atatea bloguri romantice, si visatoare, si suave, ai de unde alege, nu te mai tortura cu blogul meu.

 20. “Totul s-a dus naibii, sa ne bucuram!”
  (Emil Cioran)

 21. 21
  Alina Grozea 

  Marilena, il ador pe Cioran, stii, nu? :))

 22. 22
  Valin 

  Alina, iti multumesc pentru raspuns.
  Nu am dorit si nu doresc sa limitez drepturile si libertatile cuiva. Nu trebuie si nu e cazul sa-mi placa ce faci si ce scrii in blog. Nu e cazul unei astfel de perceptii. Tie trebuie sa-ti placa, sa te reprezinte, sa te simti confortabil, ma rog, ce consideri tu si numai tu. Nu scriu acum un Caiet de sarcini despre ce si cum ar fi recomandabil sa fie o astfel de proprietate. Consider doar ca sunt mereu si lucruri interesante, pretioase.
  Eu nu am spus ca sunt multi sau putini, am scris doar ca sunt si nu ii stiu pe toti. Iar existenta lor consider ca are relevanta, chiar si in alte planuri. Nu e cazul regretelor, si eu stiu ca nu-i poti multumi pe toti. Nici nu am cautat multumirea. Apoi, din blogul acela romantic, si…, si…., stapana lui mi-a transmis printr-o tertza persoana sa plec din casuta ei. Pt ca nu am acceptat o situatie si mi-am permis o alta atitudine, netolerata. E nepotrivita si departe de realitate concluzia ta din final. Apreciez ca ma consideri romantic si… si…
  , nu stiu daca si cit mi se potriveste. Consider mereu ca o femeie trebuie sa fie nu doar respectata, ci si pretuita. Deci si tu, indiferent de caz sau situatie. Nu am sa-ti raspund altfel. Mi-am permis doar sa-ti spun o parere personala, supusa greselii, insa a mea. Nu am spus sau tras concluzii accentuat negative, te consider o persoana cu care pot avea un dialog, in care exista ascultare si intelegerea celor spuse. Daca mi-am permis prea mult, te rog sa primesti scuzele mele. Nu am vrut decit, sa-ti arat partea mea de adevar, asa cum e. Nu am vrut decit sa vorbesc si eu in dialogul pe care l-ai initiat. Tacind sau spunind ce inteleg. Nu am dorit sa te manai. Nu am scris ca gresesti sau ca ai vreo vina. Am facut-o tocmai pt ca pretuiesc ce faci si tu. Regret daca ai inteles altceva.

 23. 23
  ganguritu 

  …nu tot sistemul sanitar este la fel, nu toti medicii pretind, nu toti medici…
  experienta traita de mine, in ciuda tuturor lucrurilor care se tot vehiculeaza, este una pozitiva…
  S-a intamplat la Spitalul Judetean Tirgu Mures.
  Discutia cea precedat interventiei chirurgicale a fost una bazata strict medicala.
  Ajuns acolo (nefiind din localitatea respectiva ci de la vreo 350 km distanta) mi s-a pus la dispozitie si rezerva pentru care am platit 22 lei/noapte, nefiind pacient ci insotitor. Nu pot sa va spun ce incantat am fost de toate conditiile de acolo, de igiena si profesionalism. Am incercat sa servesc o asistenta cu o ciocolata…dar am fost refuzat politicos si am observat si o urma de intriga ( si nu, nu a aparut din cauza ca “atentia” mea era o ciocolata)…
  Problemele sistemului sanitar nu sunt la medici…sunt in ceea ce se numeste manageriat national, sau cum naiba se mai numesc acesti “ilustrii”..
  Statul suntem noi, dar, ca orice organizatie, suntem condusi..acesti conducatori nu trebuie sa ne dea, ei trebuie sa organizeze..sa faca posibila orice actiune sociala care duce la un mediu propice vietii (decente)..
  …na ca m-am aprins..mai bine va las cu ganduri de bine si de frumos, zi faina sa aveti !

 24. 24
  Alina Grozea 

  ganguritu, daca tu zici ca te-ai aprins, eu ce sa mai zic?! :))
  Cred ca sunt subiecte pentru care merita sa te aprinzi, macar asa, pentru a mai scutura niste clisee, niste inertii…
  Ar fi fost mai simplu ca miza discutiei sa fie medicii, cum sunt ei – buni sau prosti (ambele notiuni ingloband tot ce se poate discuta de bine sau de rau despre ei). Insa din pacate am ajuns la nivelul urmator al dezastrului – n-or sa mai fie deloc, punct. Pe mine ma ingrijoreaza aceasta perspectiva si poate nu trebuie sa ma ingrijoreze, poate-s eu dusa cu capul si de fapt lucrurile sunt roz, fluturii zburda pe campii…
  In rest, gandim la fel… bine ai venit pe blogul meu! 🙂

 25. 25
  Sofie 

  Alina,
  de cind tot trag de mine sa-ti scriu un email ca vreau si eu cartea si nu mai apuc :(.

  Medicii, spaga … hmmm, subiect sensibil si complex.
  Si poate nu m-as fi bagat in seama daca nu ai fi scris metafora cu pancreasul. Pentru ca da, un chirurg, profesor celebru, a stat cu pancreasul tatalui meu in mina si s-a gindit daca merita sa taie tumoarea sau nu … pina la urma a ales nu … n-am aflat niciodata motivul alegerii lui … gurile rele, care-l cunosc pe celebrul macelar, spun ca n-a facut-o fiindca el a fost platit doar pentru o operatie de fiere. Eliminarea tumorii nu l-ar fi salvat pe tatal meu, asa cum nu i-a salvat nici pe Pavarotti, Patrick Swayze sau Steve Jobs, cu toate milioanele lor, dar i-ar fi prelungit viata de la 6 luni, la un an, poate si mai mult.
  Am dat in stinga si-n dreapta, de la portar, la doctorita rezidenta si oncolog, fiindca toti asteptau, cu cit te cunoaste mai multa lume, cu atit asteptarile sunt mai mari … nu-mi pare rau o clipa dupa banii aceia si sacrificiile noastre, am avut incredere in oamenii aceia, unii dintre ei mi-erau prieteni, fosti colegi, rude … dar ma doare cumplit, si acum, dupa aproape 5 ani, cind imi aduc aminte cum, chipurile erau ocupati, daca mama, frate-miu sau eu, in durerea noastra, uitam sa deschidem portofelul, inainte sa deschidem gura.
  Din punctul de vedere al unei persoane care a experimentat atit sistemul medical romanesc, cit si cel asa-zis”civilizat”, din postura de pacient, ruda de pacient, ruda si prieten de cadre medicale, pot sa afirm ca adevarul e ascuns, adinc, in mentalitatea intregii societati romanesti. Si eu una chiar nu vad o cale de rezolvare.
  Cum sa schimbi mentalitatea si conceptiile unei natiuni care timp de 40 de ani a fost educata cu pumnul in gura, in timp ce i se administra in mod periodic spalari de creier, si alti 20 de ani a fost supusa unei campanii de dobitoceala, livrata cu succes de mass-media.
  Valorile Romaniei dispar incetul cu incetul, mor de batrinete, fie innecate de cei pentru care becali e un fel de model national, ori iau calea pribegiei. Pentru fiecare Lotusul, sunt cel putin cinci zavorance sau cinci moni. Pentru fiecare medic ca Elis, care a facut medicina din pasiune, sunt cinci medici, care au ajuns la medicina impinsi de la spate de catre parinti, fiindca “se cistiga bine”.
  Imi cer scuze, nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar asta se vede “de-afara”.
  Tu spui ca profesorii ar trebui lasati la coada in lupta cu coruptia. Eu spun ca ei si preotii ar trebui sa fie printre primii trasi la raspundere si amendati. Pentru ca ei sunt cei care au format si inca formeaza aceasta societate. Suntem rezultatul educatiei primite, ne place sau nu, asta e adevarul.
  Chiar credeti ca daca, de exemplu, de miine salariul unui medic va fi de 5000 de euro si al unui profesor de 1000 de euro, nu vor mai lua spaga? nu vor mai primi/impune cadouri? Nu vor mai trata pacientii & elevii in functie de marimea portofelului si cine-i mama sau tata? Eu nu cred. Uitati-va in jur, fiecare dintre voi aveti rude sau prieteni care sunt medici, profesori, chiar credeti ca toti isi vor schimba mentalitatea, asa peste noapte? Odata cu primirea cecului, ii va lovi etica si profesionalismul? Nu, astea se invata, acasa, la scoala, in societate, incepind de la gradinita.

  Mai vreau sa adaug, “for the record” :), ca medicii care fac voluntariat prin Africa, America de Sud sau Asia, nu sunt platiti regeste si familiile lor nu sunt tinute in puf de catre fundatiile caritabile. Ei sunt acolo pentru ca asa au fost educati de mici – cu voluntariat, charity, share, au un nivel de umanitate si daruire mai inalt decit noi ceilalti, si pentru ei, experienta acumulata si provocarile la care sunt expusi acolo, conteaza mai mult decit contul din banca. Intimplator, sau nu, cunosc vreo 3 astfel de medici.
  Si tot “for the record”, aici in vestul salbatic, poti sa fii cersetor sau CEO, la doctor esti doar pacient, ai aceleasi servicii si drepturi. Singura diferenta e ca daca ai o asigurare mai de Doamne ajuta, poti sa ceri o rezerva la spital, daca sunt locuri bineinteles. Nu exista clinici private si, adevarul e ca multi exagereaza si mulg sistemul cit pot de mult.
  Si pe-aici medicii si cadrele medicale sunt sub limita, se asteapta si cite 3-4 luni sa ajungi la un specialist, sunt spitale care nu au paturi suficiente fiindca nu au personal auxiliar suficient … prioritate au cazurile extrem de grave, indiferent de clasa sociala si cont in banca. Medicii nu sunt vazuti ca Dumnezeu pe pamint (ma irita la culme expresia asta si am intilnit-o doar la romani), ci ca niste functionari care trebuie sa-si faca treaba exemplar, fiindca sunt platiti din banul contribuabilului.
  Au salarii mari intr-adevar, dar ca sa ajunga la aceste salarii trec prin ani buni de scoala si ore de internship (vreo 10 in total), ani de munca si invatat intensiv fata de care scoala medicala romaneasca pare o gluma proasta. Ies medici cu datorii la care achita inca vreo 10 de ani dupa aceea, fiindca medical school e una din cele mai scumpe scoli, si degeaba ai banii lui taticu’, daca nu ai creier si voina sa “keep up” cu cerintele.

 26. 26
  Alina Grozea 

  Sofie, pai te astept cu mailul! 🙂 Voi fi onorata sa-ti trimit cartea, pacat ca nu am rubrica de comentarii la ea, ca-mi place cum combati! 🙂

  Revenind acum la subiectul nostru serios, iti spun ca-mi pare nespus de rau de intamplarea cu tatal tau, si in lumina acestei experiente iti inteleg frustrarea si dezamagirea – drept sa spun, nu credeam sa existe cineva sa vada lucrurile mai fara speranta de liman decat mine, dar uite ca se poate. Si asta e foarte trist.
  Recunosc, comparatia medicilor cu Dumnezeu e poate exagerata din punctul unora de vedere (din al meu nu, si nu stiu daca e romanism sau pur si simplu am o admiratie neconditionata pentru aceasta profesie de care nu multi sunt in stare – si printre ei si unii medici, iar cand spun ca admir, nu la ei ma refer). Dar la fel de exagerata mi se pare si comparatia cu simplul functionar.

  Probabil ca de multe ori, in multe contexte, lucrurile stau cum spui tu. Indraznesc sa afirm ca-n altele, poate la fel de multe, stau cum spun eu. Mi-as fi dorit sa citeasca mai multi medici blogul meu, as fi fost curioasa ce au ei de spus – dar poate au treburi mai importante de facut decat sa citeasca bloguri (si raspunsul lui Elis a fost foarte scurt, insa ii multumesc din suflet pentru el).
  Ce ma uimeste la comentariile tale, in afara de faptul ca scrii foarte frumos, este ca, desi par in contradictie cu ce latru eu mai sus, in text, totusi, in esenta, exista un filon de simtire comuna, te simt intr-un fel ca mine, trista si razvratita, suparata pe viata si totusi atat de indragostita de ea…
  Te plac foarte tare, Sofie, si te mai astept sa ma contrazici! 🙂

 27. 27
  ganguritu 

  @ Alina, ei pe naiba esti dusa cu capul…cine crede ca zboara fluturii roz pe campie, cu siguranta este plecat cu plasa de prins fluturi pe strada..
  Problema pe care ai semnalat-o tu este una cat se poate de serioasa si grava. Si factorii principali care au determinat agravarea ei suntem noi, noi toti…pentru ca prin atitudinea noastra determinam actiunea “mintilor luminate”
  Eu ii inteleg pe medicii care isi iau talpasita, sincer…
  Daca ai observat ( si cu siguranta da) noua ne sunt servite gogosi…pentru ca in ultimul timp toate actiunile care s-au intreprins catre mase, au fost de indobitocire…Ce vor romanii ? R- subiecte de barfa..pai asta ni s-a oferit, distragandu-ne atentia de la lucrurile importante, ca unii sa-si vada de interesul propriu..restul…
  Este un mare cerc vicios…medicii, pana sa ajunga sa profeseze sunt dascaluiti…ei bine, si aclo ar fi o problema majora..si nu neaparat din cauza cadrelor didactice, ci tot pe sistem as da vina…nu pentru ca nu le da salarii mai mari ( asta fiind o chestiune personala de-a lor) ci pentru faptul ca nu le creeaza mediul propice….da pana sa fie dascaliti sunt copii/adolescenti..ei bine, traind intr-o societate care si-a pierdut valorile inlocuindu-le cu otvisme, cu “baieti de cartier”, cu milionarii de carton, cu vedetele analfabete, cu..si exemplele pot continua ( te lovesti de ele in fiecare clipa), ce crezi ca va alege copilul ? Pai el vrea sa reuseasca, chiar daca parintii il indruma catre medicina..poate o va face, dar mintea si sufletul lui unde sunt? Ce medic a fost promovat in ultimii ani ? – poate unul care a reusit niste implanturi de silicon mai faine sau botox, sau, na alte reconstructii, ca doar traim in lumea Barbie( sau cum naiba se scrie) S-a promovat vreo inovatie, vreo inventie ?1 Nu ! Pe toate canalele media sunt afisate scandaluri, nea ceafa lata care a mai facut o smecherie, traficanti, drogati, ..adica chestii “cool” ..in fine, banuiesc ca ti-ai dat seama unde am vrut sa ajung..

 28. 28
  gabidana 

  Alina…multzam de articol…..excelent.
  Sofie…la fel…..fetelor va multumesc…revin….sunt tare incitata…
  .diplomatia imi spune: linisteste-te gaboanta si dupa aia poti sa revii….nu nu, ca n-as fi vrut sa dau cu parul…da, cred ca neuronii se cearta intre ei acuma si ii las sa se odihneasca.

 29. 29
  Alina Grozea 

  ganguritu, ai dreptate, radacina raului e foarte adanca…
  Am uitat sa specific – “coruptia”, in cazul profesorimii, e ca dau meditatii si nu platesc impozite la stat… deci sunt niste infractori periculosi, da, armele pe ei!

  gabi, take your time! 🙂

  Maine plec la Barcelona! Aveti idee cum e vremea pe acolo? :))

 30. Vreme de plimbat, de vizitat, de admirat… desigur!
  Sa zbori cu bine, inainte si inapoi. Te asteptam cu poze, amintiri, povestiri…
  🙂

 31. 31
  Alina Grozea 

  Marilena, multam!
  Si vreme de shoppingarit sper sa fie… Stiu, ar trebui sa spun ca o sa stau numa’ in muzee si o sa ma zgaiesc numai la cladirile lui Gaudi, dar uite ca nu spun! 🙂

 32. N-ai fi tu, daca nu ti-ai asuma si declaratii nascatoare de oprobiu! 🙂
  Shopingaritul era de la sine inteles… N-am simtit nevoia sa-l trec pe to do list…
  🙂

 33. 33
  gabidana 

  num-atit zic ca vad ca esti cu gindul la Barcelona…
  suntem pe drumul prost….nenea Confucius zicea: drumul e scopul…
  d-apai am apucat-o pe drumul total gresit…si cum sa mai schimbi sistemul, in cazul acesta.
  devii pesimist ca Alina si nu numai ea…sau mai bine zis, devii un optimist cu experienta.
  mi-e usor ciuda pe tine….numa usor pentru ca anul trecut am fost la Barcelona….am stat 10 zile….multa multa culturalizare….si o tzira de shoping….nu prea cred ca vei shopingari prea mult…e pacat….pe bune…fa-o data viitoare….e prea fascinant orasul….si nu ma refer numai la Gaudi, ci la intreaga sarbatoare stradala….forfota latina 🙂
  iti doresc vreme faina si sa te distrezi….sa te gindesti la mine cind bei o Sangria…sau ma rog ce-o fi 🙂

 34. 34
  Alina Grozea 

  Gabi, acum e data viitoare. Am mai fost in Barcelona! :))
  Nu promit ca ma voi gandi la ceva cand o sa beau Sangria, dar fie! 🙂

 35. 35
  gabidana 

  offff…ca iar ai replica :)…..da te prind io fara 🙂
  glumesc 🙂 🙂 🙂

 36. 36
  Alina Grozea 

  ok… astept sa ma prinzi, succes! 🙂

  Despre prima mea experienta la Barcelona, am scris in carte! 😉

 37. 37
  lotusull 

  Na Alina sa-ti fie fain 🙂
  Te astept sa revii, cu plasa plina de fluturi :):)

 38. 38
  Bogdan 

  Alina, iti inteleg furia si e justa. Despre spagile pe care le iau unii functionari, vamesi si, da, chiar preoti, etc. nimeni nu vorbeste cu atita vehementa. Insa eu am facut totdeauna diferenta intre medicii care IAU spaga si cei care PRETIND spaga. Adica imi cer intii sa sar cu banul si apoi se ocupa de mine. Acestora nu le dau nici un fel de circumstante atenuante. Sunt oameni care ar pretinde spaga si daca ar avea 8000 de euro salariu.

  In plus, la romani spaga tine mai de graba de “traditie” decit de remuneratie justa. Si iti dau doar un exemplu. Judecatorii si magistratii au niste salarii colosale in comparatie cu majoritatea angajatilor la stat. Ca sa nu mai vorbesc de imunitate si cine stie ce alte drepturi. Atunci de ce sunt judecatori, destui, care iau spaga? Cum se justifica o astfel de atitudine? Ce motivatie sociala au ei ca sa ia spaga?

  Ca sa inchei, eu nu sunt prea convins ca, daca salariile din Romania ar fi la nivelul celor din alte state occidentale, fenomenul spagii s-ar reduce semnificativ. Spaga a ajuns o obisnuinta la noi, a ajuns sa faca parte din cultura poporului daca pot spune asa.

 39. 39
  Mona 

  Daca un medic ia spaga, nu inseamna ca toti iau spaga. Altii primesc atentii, altii chiar nu primesc nimic!
  Daca unii oameni NU doneaza sange inseamna ca poate sanatatea lor nu le permite ,sau…da, poate nu vor, nu au chef, nu sunt informati.
  Daca sunt medici la Targu Mures care nu primesc spaga , eu am auzit de un medic care a cerut de la obraz spaga…si tot la Targu Mures.
  Exemplele sunt multe , ideea e sa nu generalizam!
  Sunt oameni minunati, dar care nu au conditii sa-si faca meseria. Iar daca un om mi-a facut un bine, eu la randul meu sunt atenta cu el ( cu spaga, cu atentii, cu o ciocolata, cu un buchet de flori, etc).

 40. 40
  VirtualKid 

  Plateati destul de bine. Eu as fi curios care este continuarea povestii secundare, aceea meschina, cu mamaia care isi cunostea drepturile.

 41. 41
  Sofie 

  Alina, iti dai seama ce plictisitor ar fi daca toti am avea aceleasi opinii si nu ne-am contrazice? 🙂
  Si eu chiar cred ca, combatind, in limita bunului simt, invatam unii de la altii.

  Distractie placuta la Barcelona, si astept sa te intorci cu povesti frumoase!

 42. 42
  andres 

  Si cand va fi acest in curand??? Nu as da spaga in primul rand de rusine, cum sa dau bani sa fiu bagata in seama… e unul dintre motivele pentru care ma tin departe de spitale si cand ajung pierd ore intregi ca sa apuc sa vad vreun doctor… offff…
  Si pleaca, pleaca toti oamenii buni. De ce? Nu de bine ce le este oricum…

  Andres

 43. 43
  Corinas 

  Alina, ziceai de medici care pleaca in afara pe 3.000 de euro pe luna…ei bine, pleaca pe mai mult de atat. Un prieten care a studiat neurochirurgia, foarte talentat, a plecat din Romania, anul asta, la Londra, unde lucreaza deja intr-un mare spital, pe cateva mii de lire sterline lunar. Asta dupa ce, in Romania, stii cat primea pentru munca lui, in fiecare luna? 8 (opt) milioane de lei vechi !!!! Bineinteles ca primea si spaga si mi se pare normal sa primeasca, la asemenea “salariu”, ca nici nu merita sa-i spui salariu, ci batjocura…
  La fel, verisoara mea si sotul ei, ambii medici foarte buni, lucreaza in Dallas si sunt foarte bine platiti. Acum el a obtinut un post de chirurg la New York, si mai bine recompensat. Ce-ar fi facut, oare, daca ar fi ramas in Romania? De ce, pentru ce sa mai ramana…?
  E drept, pentru un medic ar trebui sa primeze viata si sanatatea pacientului sau si sa faca tot ce e in stare sa-l vindece, sa-l salveze. Dar pe medici cine-i salveaza de la saracie?
  Asa ca iti dau dreptate. Nu medicii sunt vinovati ca primesc spaga, ci “toti astia nascuti din parinti frati, care sunt politicienii romani”, ca sa-l citez pe “Iubi” 🙂
  Zambesc, dar zambesc amar…

 44. M-am trezit si eu, a saptea zi dupa Scripturi!
  “Spaga” se cheama atunci cand conditionezi actul medical: “Dai plicul, te operez. Nu-l dai, du-te acasa sa mori in patul tau”. Cu asta nu poate fi nimeni de acord…
  Restul se numesc “atentii”, “plocoane”, “recunostinta” si se dau la externarea pe doua picioare.

 45. 45
  Corinas 

  Da, Marilena, ai mare dreptate. Ne-am obisnuit sa folosim aiurea cuvantul asta.

 46. Multumesc, Corina!

Leave a Reply » Log in