06 Jun 2012 Absurdul extremelor

În Biblia pe care o strâng azi la piept, cu falsă evlavie, toţi “credincioşii” care pe vremea lui Ceauşescu habar n-aveau să-şi facă cruce, scrie (citez din vagă memorie): calea de mijloc e cea sfântă, cea adevărată. Mie, sinceră să fiu, de multe ori mi se pare şi cea mai la îndemână, găsesc excesele obositoare, apăsătoare, spectaculoase, ce-i drept, dar rezultat al unor atitudini infantile în fata vieţii şi în gestionarea relaţiilor cu cei din jur. Totuşi, se pare că nu mulţi gândesc ca mine, pentru că altfel nu-mi pot explica atracţia asta către pendularea de la o extremă la alta, în varii domenii ale traiului de zi cu zi.

În privinţa religiei, ştim toţi cum stăteau lucrurile înainte de ‘89. Pe atunci, exista un singur Dumnezeu, şi nu era Ăl de sus, ci unul cu picioarele abia desprinse din ţărână – prima generaţie în pantofi din neamul lui. Pe atunci, era interzis să te rogi sau să spui că mergi la biserică. Şi mulţi (mai ales din generaţia mea, născuţi în miezul anilor comunişti) nu se rugau şi nici nu mergeau duminica la slujbă, pentru că nici nu fuseseră crescuţi în spiritul ăsta, habar n-aveau de dogme, de însemnătatea zilelor cu nume de sfinţi, şi învăţaseră că de Crăciun vine Moş Gerilă, nu că s-a născut Mântuitorul. Colindele erau –ca şi acum, de altfel – lălăite fără să li se pătrundă înţelesul şi nu aveau drept scop bucurarea vreunui suflet de creştin, ci adunarea de covrigi, mere sau, de preferat, bani gheaţă.

Ei bine, mulţi dintre ignoranţii de-atunci, care cu religia n-aveau nici în clin, nici în mânecă, azi sunt cei mai mari bisericoşi. Se închină în autobuz de fac scurtă la mână  – asta pentru că alţi ipocriţi de după revoluţie, în loc să înalţe şcoli şi să doteze spitale, au înălţat (vorba vine) la fiecare colţ de bloc, biserici de lemn mici şi urâte, dotate cu icoane scoase la imprimantă. Toată ziua indivizii ăştia trâmbiţează cât de mult se roagă ei, în timpul mesei, la sculare, la culcare, deşi pun pariu că dacă-i iei la bani mărunţi nu ştiu să zică Tatăl Nostru corect. Sunt cu Dumnezeu în gură toată ziua, îl invocă pentru toate prostiile din capul lor şi te pleznesc cu El peste ochi dacă îndrăzneşti să le pui la îndoială fundamentul ridicolei şi închipuitei lor evlavii. Nu vreau să generalizez, nu toţi cei care au trăit ani adolescenţi sau maturi şi înainte, şi după revoluţie sunt aşa. Ştiu că există şi credincioşi autentici, oameni care în vremuri de restrişte comunistă îşi făceau cruce cu limba şi nu s-au dezis de credinţa ce le anima, fie şi înlănţuită de o groaznică cenzură, fiecare faptă şi fiece gând. Însă ipocriţii sunt infinit mai mulţi – îi recunoşti după agresivitatea opiniilor, discrepanţa dintre vorbele-n vânt şi acţiunile concrete, felul în care fac paradă de legătura lor specială, dobândită peste noapte, cu divinitatea.

Însă religia nu-i singurul domeniu în care am observat că echilibrul e dificil de atins. Pe vremuri, odată ce treceai de pragul celor opt clase primare, era ruşine să recunoşti că ştii să găteşti. O inepţie, desigur, dar o fată cu ambiţii nu se lăuda că stă la cratiţă, ba chiar era ameninţată de părinţi că, dacă nu pune burta pe carte, o să ajungă o casnică blazată, al cărei singur rost în viaţă e să învârtă în oala de ciorbă. Astăzi, să ştii să bucătăreşti a fost ridicat la rang de mare virtute. Dacă recunoşti că ţi-e greu să fierbi şi-un ou şi că nu găseşti chiar nimic incitant în a toca morcovi, fanii emisiunii Master Chef se uită la tine ca la un exemplar feminin ciudat, pierdut pentru societate. Gătitul profesionist s-a transformat, peste noapte, din bau-bau al eşecului şcolar în talent de etalat cu caraghioasă emfază în emisiuni tv de largă audienţă. Din simplă plăcere sau întâmplătoare pricepere, să ştii să pregăteşti de-ale gurii a devenit o culme aspiraţională a omului modern. Gătesc, deci exist, ar fi zis Descartes dacă ar fi prins anii 2000, vremurile în care bucătarul Jamie Oliver are acelaşi număr de fani ca The Beatles.

Şi pentru că vorbim de gătit, ajungem şi la mâncat, şi din nou la extreme. Legitimitatea a ceea ce punem în farfurie a cunoscut aceleaşi schimbări dramatice, într-un timp relativ de scurt. În urmă cu 400 de ani, dar şi cu 40, dacă nu mă înşel, era semn de nobleţe şi prosperitate să înfuleci carne la fiecare masă. Boala bogătanilor şi-a celor cu sânge albastru era guta, apărută, printre altele, pe fondul unui exces de proteină animală. În zilele noastre, cu cât ai salariu mai dolofan sau moşii mai întinse, cu atât sari mai în sus de oripilare dacă vezi vreun copănel în farfurie. Azi e cool să rumegi verdeţuri, doar prostimea mai iese la grătar. Nobilimea prezentului e vegetariană sau vegană şi-şi prepară singură nutreţul -pentru că, aşa cum am prezentat situaţia mai sus, e de porc (sâc!) să nu ştii să găteşti.

Nu mai e la modă nici să ai bonă la copii – în schimb e trendy să fii gravidă non-stop sau sau să adopţi în neştire şi să cari peste tot, după tine, câte o liotă de plozi.

Femeile fatale din Hollywoodul începutului de secol 20 erau exagerate în cochetăria lor absurdă care le făcea să-şi prezinte publicului progeniturile (maxim două la număr!) abia când acestea mergeau în picioare. Ziceai că i-a adus barza, pentru că divele cu copii mici nu păreau să fi născut sau alăptat vreodată, erau la fel de subţiri, de coafate, de neîncercănate, de îngâmfate, de preţioase ca înainte de-a se înmulţi, n-aveau absolut nimic din aerul zaharisit şi mămos al starurilor feminine proaspăt ieşite de la maternitate din zilele noastre. Plus că  era mare ruşine să te prindă vreun paparazzo interbelic cu burta la gură. Azi, dacă eşti gravidă şi mai eşti şi celebră, e aproape lege să ai grijă ca fiecare ungher al planetei să-ţi admire buricul deformat. Azi, gravidele nu mai sunt considerate, bineînţeles că în mod răutăcios şi fals, diforme, ci în apogeul  frumuseţii feminine (ceea ce, haideţi să nu fim ipocrite, tot fals e).

Prin natura meseriei mele, primesc zilnic ştiri despre viaţa vedetelor şi fotografii trimise de agenţiile de presă. Hollywoodul anilor ’40 mustea de glam şi eleganţă chiar sfidătoare, te uitai la actori ca la nişte zei şi nutreai fantezia ca într-o zi să le semeni, să ajungi la fel de bogat, de celebru, de graţios ca ei.  Azi, avântul aspiraţional e ucis în faşă de un trend ciudat: nu contează că eşti putred de bogat, e cool să arăţi ca un cerşetor, îmbrăcat în haine ce pe etichetă aveau multe zerouri, dar zici că-s luate de la second hand. Azi, 80% dintre ştirile “mondene” o prezintă pe madame Jolie cu şase kinderi ciufuliţi agăţaţi de fustă, târâind după ea un Brad Pitt neras, îmbrăcat în blugi cu turul lăsat. Toţi membrii familionului la care planeta se zgâieşte cu gura căscată de admiraţie sunt  şleampeţi şi arată ca nişte homeleşi, deşi sunt absolut sigură că nădragii de pe ei costă cât un Logan.

Deci ori opulenţă sfidătoare, ori simplitate meschină. Ori discreţie exagerată, ori exhibiţionism grotesc. Ori obezitate, ori anorexie. Ori ateism convins, ori fanatism religios. Ori entuziasm ridicol, ori dispreţ agresiv. Şi între toate astea, normalitatea, firescul, cumpătarea, eleganţa, imaginea corectă a ceea ce eşti, a ceea ce te-ai strofocat să devii. Atât de simplu. Atât de complicat.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

9 Responses

  1. 1
    Marilena 

    Draga Alina, ai atins un subiect interesant. Imi place cum pui problema si sint intru totul de acord cu tine. Toate aceste extreme de care vorbesti sint importate de la americani. Aici pluteste o confuzie generala, care pe cei neinformati ii capiaza. De ce oare noi romanii nu putem pastra masura noastra si sa nu mai copiem. De ce oare se crede ca ce vine din America e neaparat bun?
    O societate de consum se bazeaza tocmai pe acest principiu ” creeaza confuzie si vinde mai mult”. Solutia e una singura: cine are un cuvint de spus in presa sau televiziune sa invete lumea cum sa priveasca la televizor, sa nu se lase sedusi de aceste false valori, chiciuri…nici nu mai stiu cum sa le spun. Echilibru si simtul masurii e secretul in absolut orice. Scrie Alina, te citesc cu drag si mi-ar placea sa poti trezi cit mai multi cititori. Pacat de noi romanii ca inghitim cu atita pofta tot ce vine de afara.

  2. 2
    Alina Grozea 

    Marilena, cred ca toate lucrurile foarte bune sau foarte proaste vin de la americani. 🙂 Multumesc pentru aprecieri si bine ai venit pe blogul meu! Sau parca ai mai comentat, dar cu alta adresa de mail si acum a trebuit sa te aprob din nou… 🙂

  3. 3
    Iuliana 

    Cat adevar in cuvintele tale. Adeseori oamenii sunt la extreme tocmai pentru a iesi in evidenta, pentru ca in esenta nu prea au ce oferi, dar stiu “sa socheze”:) Iar cei ce nu prea au materie cenusie incearca sa devina si ei “ceva” prin simpla copiere a unor modele, fara a mai sta sa analizeze modelul ales.
    Si acum cred ca ma pot intoarce la treaba cu mai mult spor:) Merci, Alina!

  4. 4
    Alina Grozea 

    Spor la treaba, Iuliana! Si multam de vizita! 🙂

  5. 5
    Mona 

    Acum e un trend sa faci copii la 40 si chiar mai mult , sa infiezi copiii ramasi orfani in urma unor calamitati sau pur si simplu sa copiezi cuplurile americane. Nu stiu daca un cuplu de actori romani si-ar permite sa creasca si sa intretina 6 copii si tot atatea bone( presupun).
    Pana si Luciu a noastra a copiat ceva de la americani: 4 copii, 2 bone + 2 bunici care o ajuta la crescutul plozilor..

  6. 6
    Alina Grozea 

    Mona, trendul asta cu copiii facuti la 40 de ani e un trend bun, as vrea sa-l prind si eu! :)) In rest, problema nu cred ca e cati copii face fiecare sau cand – sa faca si 100 la 100 de ani din partea mea, daca au cu ce sa-i creasca si cum sa-i educe. Ceea ce mi se pare mie un trend e titlul de glorie pe care ti-l faci din facutul de copii, conform curentului de gandire din ziua de azi n-ai niciun rost pe planeta daca nu te-ai inmultit corespunzator. Asta in antiteza cu un alt curent, din trecutul nu foarte indepartat, cand se spunea ca numai tiganii si sectantii fac o droaie de copii. Ambele curente exagerate, daca e sa ma intrebi pe mine. 😀

  7. 7
    Marilena 

    Apropo de copii. In America familiile au in medie 3 copii. Daca se intimpla ca mama sa fie absolventa de facultate, fie ramiae acasa cu ei vreo 12-13 ani, iar apoi adio cariera…., fie ii da pe mina bonelor. Cind intra copiii pe mina bonelor cresc cu foarte multe probleme de personalitate. Va spun in cunostinta de cauza ca barbatii aici din punct de vedere emotional sint mai slabi ca femeile. Ori si faptul ca n-au facut armata isi spune cuvintul, insa e cert ca cei care n-au avut dragoste si atentie de mama sint foarte ciudati ca oameni. Slabi de inger, pe romaneste spus.De ce ajung la droguri asa de usor?Cum am fost noi romancele de chinuite ne-am luat mai bine rolul de mame in serios. O societate ca cea americana ofere toate conditiile sa te poti pierde, mai ales copiii. Trebuie luat de aici doar ce-i bun : curatenia, disciplina, corectitudinea, harnicia, respectarea legilor, grija pentru casa si curte…..si ar mai fi si altele, dar ma opresc.Salutari tuturor ce te citesc! Surprinzi foarte bine orice situatie.Felicitari!

  8. 8
    Cătălin 

    Calea de mijoc şi justa măsură pot fi diferite; nici Socrate şi nici Isus nu au ales calea de mijloc.

  9. ma lupt totusi cu viata sa ramin in echilibru, si daca Doamne, Doamne, nu mi-a dat copii, am crescut trei mite si un catel, am ingrijit niste rude batrine, si vreau sa cred ca nu am trait degeaba pentru ca viata mea a avut un rost pentru niste suflete…

Leave a Reply » Log in