03 Jul 2012 Ei şi ”marile” lor iubiri…
 |  Category: Uncategorized

Acum câţiva ani, Tom Cruise făcea ca toate visele pe canapeaua lui Oprah, declarându-şi zgomotos amorul pentru Katie Holmes, pe care a şi luat-o, cu mare pompă, de soaţă. Şi împreună au conceput cel mai răsfăţat copil din lume, de ale cărui fiţe şi figuri sunt pline tabloidele. Nu-i vina fetiţei, bineînţeles, că-i megarăzgâiată – e doar o constatare. Şi cum spuneam, domnul Cruise, niţel cărunt la tâmple, aflat la al treilea mariaj şi după câteva notabile relaţii eşuate,  se comporta ca un flăcău care nu mai văzuse femeie în viaţa lui, ziceai că l-a prins pe Dumnezeu de crac pentru că i-a şoptit starleta “Da”. Acu iete că dragostea ce n-a văzut Parisul s-a destrămat, că aşa au unele iubiri (majoritatea, dacă stau bine să mă gândesc) prostul obicei de a se topi ca îngheţata lăsată la soare.

Maia Morgenstern îşi declara şi ea până mai deunăzi, pompos şi cabotin, cum i-e felul, iubirea eternă pentru chirurgul ce-a făcut-o nevastă a doua oară şi mamă a treia, după ce i-a furat inima precum unei adolescente. Ce mai, o întrebau toţi prin ziare şi publicaţii serioase care-i secretul căsniciei în sfârşit fără cusur şi ea înşira mai multe secrete, părea că deţine pe vecie cheia fericirii în doi. Ei bine, maşinăria matrimonială ce ieri era ruptă din soare e azi pe butuci, marea iubire a suferit fracturi multiple, despărţirea celor doi a venit ca un şoc. Şoc pentru noi, cei cărora ne curg balele citind cât de fericiţi sunt unii în timp ce nouă ne e aşa şi aşa – pentru că miracolele par că-s rezervate numa’ pentru vedete. Asta până la spactaculoase răsturnări de situaţie.

Eu n-am uitat nici ce mare tam-tam a fost când s-a cuplat Marina Almăşan cu Victor Socaciu. A umplut, atunci, toată maculatura mondenă cu declaraţii sforăitoare de tipul: “El e, gata!” Bine, cu mai multe metafore, floricele şi dulcegării, aşa cum stă bine unui suflet sensibil. Când a divorţat, de curând, şi l-a făcut pe bărbatul vieţii ei albie de porci – că între timp şi-a găsit alt bărbat al vieţii – nimeni nu-şi mai amintea cât de apăsată de miracol era doamna şuşelor din tvr (şi cât a ţinut să etaleze şi-n faţa publicului extazul ) la vremea când trubadurul i-a pus, pentru a doua oară, şaiba pe inelar.

N-am nimic personal cu oamenii ăştia şi mi se ru puţin îmi pasă de veridicitatea amorurilor pe care şi le etalează cu atâţia zurgălăi, dar nu pot să nu constat, ce-i drept, cu un zâmbet zeflemitor în colţul gurii, că poate o abordare mai matură, mai reţinută şi mai discretă a începuturilor i-ar scuti de penibilul inevitabilelor, se pare, sfârşituri.

Au împânzit spaţiul monden de la noi si de aiurea perechi de o aparentă şi greţoasă perfecţiune, dar dacă zgârii mierea de deasupra se vede rahatul de dedesubt. Şi nu ştiu cum se face, dar cuplurile cele mai solide pe care le cunosc (şi-o să dau exemplu de unul celebru, semn că şi la artişti se poate, nu-s chiar toţi răi de muscă) n-au nevoie de butaforie şi vorbe mari în gestionarea relaţiilor personale. N-au nevoie să convingă pe cineva de lucruri în care nici ei nu cred. Meryl Streep e măritată de 34 de ani (culmea, cu acelaşi bărbat! :) ) şi totuşi n-am văzut-o răcnind nimănui te iubescuri zaharisite prin gazete sau pe la emisiuni tv. Nici măcar nu ştiu cum arată bărba-su. Are patru copii şi cred că nicio revistă de scandal nu se poate lăuda că a tras-o-n pictoriale cu burta la gură sau că i-a pozat progeniturile în timp ce se izmeneau pe trotuare, a prea mult răsfăţ. Totul în cazul ei e elegant, e discret, e autentic, trece proba timpului, de la talent, până la dragoste. Mie de aşa iubiri îmi place să aud, la aşa iubiri vreau să visez. Ca astea pe bandă rulantă – la origini doar icniri erotice fără substanţă, patimi cu termen de garanţie redus, dar cu pretenţii de vin de soi – îmi cam sparg timpanul.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

11 Responses

 1. 1
  CristinaC 

  C mi-a placut !

  Pe aici zici ca incepe vreun razboi asa vuieste lumea despre aceasta veste… Deh… nu toti pot fii nobili ca Meryl!

 2. 2
  Alina Grozea 

  Nu cred ca-i vorba de noblete, Cristina. Poate de bun simt…? Numai ca unii, ca la poker, striga ca au mana buna, full de asi, sau ceva, si ei n-au nici macar o pereche. 😀 Dar de ce or simti nevoia sa joace poker cu noi? Sau cu ei insisi?

 3. 3
  psi 

  alina, ştii şi tu că iubirea, aia de te ţine de mână vreo 50 de ani şi mai mult, nu se răcneşte… nu există o mare iubire, aşa cum nu există nici una mică… pentru că nu suportă rigle de măsurare. dar… iubirea de cursă lungă se hrăneşte cu discreţie, cu bun simţ. ea se dezvăluie către celălalt, nu către lume.
  iar mi-a plăcut articolul tău. 😉

 4. 4
  Alina Grozea 

  Si mie iar mi-a placut comentariul tau, psi! 🙂 Si ma si oftic, pentru ca unii spun in doua vorbe bine potrivite ce ma chinui eu sa mazgalesc intr-un articol intreg. 😀

 5. 5
  Corinas 

  Daaaa! Uite, asta e un text cu care sunt de acord 1000 %! Ai mare si trista dreptate… Si cate cupluri cunosc si eu, anonimi din preajma noastra, care functioneaza dupa acelasi calapod!

 6. 6
  Luminita 

  Bun articol. Cam asa gandesc si eu, Alina. Ma gandesc tot mai mult ca epatarea excesiva a iubirii traite de vedete, mai ales, e nu numai de prost gust dar si de rau augur pentru viitorul lor impreuna. Altfel nu-mi explic cum din inflacaratul si perfectul lor amor raman dupa cativa ani doar reprosuri si cuvinte nepotrivite. Cred ca iubirea mai discreta e cea adevarata si mai de durata.

 7. 7
  Alina Grozea 

  CorinaS, exact, sunt si printre anonimi. Cunosc si eu cativa. 😉

  Luminita, epatarea execesiva a iubirii mi se pare de prost gust (si oricum, ascunde ceva necurat) in cazul oricui, nu numai al vedetelor, numa’ ca ele sunt mai expuse. 🙂 Nu zice “E omul vietii mele!” la o luna sau chiar un an dupa ce ai cunoscut individul! Zi dupa 50 de ani de casnicie, atunci o sa stii sigur daca a fost omul vietii tale sau nu, ca s-ar putea sa iei teapa, plus ca devii caraghios in ochii celor din jur. 🙂

 8. 8
  ch3815h 

  decenta, bunul simt, respectul, simplitatea aceea care multumind pe cine-o are
  invinge-n oricine din exterior poate ideea faramitata mai apoi in fel de fel de exprimari a dubiului. nu te-ai chinuit sa redai in articol ideea, caci fara exemplificari pe alocuri nu putea sa acopere toata plaja obiectiva dinaintea opiniei personalizate din final. 🙂

 9. 9
  INTJ 

  “Born: Mary Louise Streep, June 22, 1949 in Summit, New Jersey, USA” … e “nitel” mai in varsta decat mine si asa se explica aia 34 de ani. acuma’ prin prisma celor 22 de ani vechime ai mei, tot ce pot spune s-ar rezuma cam asa: (foarte) multi oameni au incercat in timp sa descrie iubirea si niciunul n-a reusit decat sa arata o particica din ea (stim ca “jumatate de adevar, tot minciuna e”) … de unde, simplificand nitel, putem deduce ca acel ideal numit generic “iubire” e accesibil doar celor care renunta la ratiune. restul e alegerea fiecaruia …

 10. 10
  Alina Grozea 

  INTJ, eu nu cred ca trebuie sa renunti total la ratiune cand iubesti. Mai ales cand esti implicat intr-o relatie. Mi se pare nedrept razboiul dintre dragoste si ratiune, cred ca se pot completa si sprijini reciproc. Iar cei cu relatii solide, fericite, de durata, cred ca au gasit aceasta reteta. 🙂

 11. 11
  INTJ 

  “mi se pare nedrept” … asta nu cumva e o evaluare facuta de ratiune … in propriul interes? sau altfel: ce te opreste sa te indragostesti de “oricare X (intalnit pe strada)”? nu cumva ratiunea? acuma, faptul ca “to fall in love” e doar inceputul la “to grow into love” … asta scrie pe alta pagina … da’ cert e ca fara acel initial “fall in love” sigur nu ajunge nimeni la “grow into love”. ratiunea compara … iar nimeni nu rezista in timp la comparatii (as in “castiga intotdeauna ORICE comparatie”). si nush cum gandesc altii, da’ eu nu vreau sa fiu iubit deoarece “altu’ mai bun nu mai prind eu la varsta asta” … ci prefer varianta “n-o fi perfect, da’ il iubesc, nici eu nu stiu de ce”. 🙂

Leave a Reply » Log in