Draga, prietena mea Nuami Dinescu a scris o carte. Iar eu m-am ocupat de editarea ei. Este primul meu mare proiect ca editor. Scriu aşa, telegrafic, pentru că sunt paralizată de emoţie – credeam că la al doilea “copil” o să fie mai uşor, da’ uite că nu e! Aşa că o să vă copy-paste aici prefaţa acestei cărţi, scrisă de mine. În ea am spus cam tot, aşa că nu mă mai duce capul să spun nimic acum. Doar că din 20 decembrie veţi găsi cartea şi în librării (print şi online) – nu în multe, doar în cele serioase. Dar o puteţi comanda, chiar de pe acum, şi printr-un mesaj la editură: carteadesuflet@gmail.com
O veţi primi prin poştă, imediat ce iese din tipar.
Vreau să-i mulţumesc lui Nuami Dinescu pentru încredinţarea acestui manuscris; pe parcursul editării, prin natura „job-ului”, l-am citit de vreo trei ori. Şi tot l-aş mai citi.
Şi vă mulţumesc şi vouă, de pe acum. Pentru că ştiu c-o veţi citi şi-mi veţi da dreptate că este o carte extraordinară, o carte cu adevărat “de suflet”.
Pe Nuami Dinescu am văzut-o pentru prima oară în carne şi oase la un eveniment monden şi m-a frapat contrastul dintre femeia elegantă, uşor timidă, care vorbea măsurat şi potolit, neieşind deloc în evidenţă în vacarmul acelei petreceri cu ştaif, şi personajul comic pe care-l ştiam de la televizor. Pentru că da, talentul ei extraordinar mă făcuse să cad în acelaşi păcat în care mai căzuseră şi alţii, să nu-mi pot închipui că, de fapt, Nuami e o actriţă profesionistă, şi să n-o pot vedea în alt rol, în alte ipostaze decât cea a gospodinei haioase, cu şorţul în brâu, de la celebra emisiune a lui Teo Trandafir.
Apoi destinul, nu ştiu cum, dar cred că printr-o minune, ne-a unit destinele şi ne-am împrietenit trainic şi, sunt absolut sigură, definitiv. Într-un moment înnorat al vieţii mele, Nuami a fost acolo, m-a ferit de nişte ploi şi mi-a pansat nişte răni, iar eu am avut astfel ocazia să-i aflu poveştile de viaţă – poveşti cât pentru zece vieţi – pe care am rugat-o să le adune într-o carte, că-i păcat să nu le afle şi alţii, să se bucure de ele sau să înveţe din amarul lor.
Actriţa Nuami Dinescu scrie aşa cum gândeşte şi gândeşte aşa cum scrie: cu infinită candoare, cu o sinceritate bulversantă, cu exuberanţă, cu rostogol de cuvinte care prind viaţă şi te atrag în iureşul unor mărturisiri curajoase, autentice. Îţi vine mereu să scoţi citate din Nuami, să le subliniezi cu markerul, să le pui antet de blog, să le agăţi cu mândrie în peretele de pe Facebook – eu astfel de porniri am şi probabil mulţi or să-mi calce pe urme.
Atenţie, însă, această carte e strict interzisă minorilor într-ale umorului amar şi profunzimilor fără limite. Pentru că Nuami Dinescu instigă la violenţă şi dă vieţii palme grele peste ochi atunci când viaţa nu-i cuminte şi nu-şi vede de drumurile şi rosturile ei. Iar pe nesuferita aia cu coasa o ia de guler şi dă cu ea de pământ, nelăsând pe nimeni drag pradă tristeţii, disperării, renunţării…
Una peste alta, orice ar zice cu atâta patos personajul începând chiar de pe copertă, eu mi-am permis să trag concluziile mele: Nuami Dinescu e Tanţa, pentru că e sinceră, dezinvoltă, veselă nevoie mare şi însorită ca o dimineaţă de mai. Nuami Dinescu nu e Tanţa, pentru că e tristă şi înţeleaptă, profundă şi răbdătoare, e o doamnă, în toată splendoarea de culori a cuvântului. O doamnă bună şi frumoasă care se va deschide către voi, cu sfiala fermă a unei flori, prin intermediul acestei minunate, emoţionante întâlniri de cuvinte.
Vai ce veste buna mi-ai dat! Abia astept sa apara cartea. Si eu credeam despre Nuami, ca e doar Tanta pe care o vedeam la Teo pana am descoperit-o altfel citind blogul. E extraordinara si abia astept sa citesc si cartea. Sper sa o primesc cu autograf asa cum am primit-o si pe cea de la tine.
Dana, sigur, oprim un autograf special pentru tine. 🙂 De fapt, toata lumea care o sa comande cartea direct la editura, pe adresa carteadesuflet@gmail.com, va primi cartea cu autograf. 🙂
Felicitari , Alina ! Ma bucur mult si sunt convinsa ca este o reusita !Va imbratisez pe amandoua tare , tare , sunteti doua persoane foarte dragi sufletului meu ! 🙂
Marina, multumim, si noi te imbratisam!! 🙂
Cred ca Nuami s-a ascuns pe undeva… pe sub pat sau pe sub masa, cind a citit portretul ei facut de tine… Da’ iese ea curind de-acolo… :). Nu de alta, dar aveti treaba… Doamne-ajuta! E un inceput frumos… sa fie la fel si ce urmeaza… despre cartile ce vor aparea, zic.
Cristina, tu esti langa noi si sprijinul tau stiu cat conteaza pentru Nuami. Sub orice pat ar intra, te are pe tine s-o tii strans de mana. Si mai sunt si eu pe acolo. 🙂
Felicitari doamnelor! Lui Nuami pentru carte si tie Alina pentru editare! La mai multe carti inainte!
Sarbatori fericite!
Victoria, multumesc mult pentru cuvintele tale! Daca vii in Romania, sa nu ne ocolesti, da? 🙂
Eu am cunoscut-o pe Nuami la o coliva.Si atunci, dupa o calatorie cu masina lui Rasvan, am aflat cu mult umor si ironie aleasa, cum a jucat ea cu Marin Moraru in “Cuibul de viespi” alaturi de alte nume mari ale sceni romanesti.
Sa fie intr-un ceas bun, prima carte!
Iar pentru tine, draga Alina, “actrita profesionista” nu exista, ci doar actor, actrita, pentru ca atunci cand spun sau scriu ACTOR, ma gandesc la un profesionist, deci nu explic, decat in momentul in care joaca prost pe scena, dar asta tine de a mea meserie, si explic intr-un fel sau altul de este manelist sau diletant, sau ce ce nu s-a apropiat de personaj.
Nuami este o actrita in adevaratul sens al cuvantului, are mult umor, si te face ca sa te simti bine, cand esti in preajma ei.
Monica, am folosit expresia de actor profesionist cu inteles strict “tehnic”, in sensul ca exista si actori amatori, adica fara studii de specialitate in domeniu. Abia astept sa te cunosc la lansare. 🙂
scenei, am vrut sa scriu, dar din miopie…
când o carte se naşte este un moment de bucurie, pentru că o carte este asemeni unui copil. când oameni buni trudesc cu tâmplele aproape pentru o carte, unindu-şi sufletele în aceeaşi bătaie de inimă numită prietenie, este miraculos de frumos.
personal nu o cunosc pe Nuami decât din cele spuse de tine, dar ştiu deja că voi fi printre cititorii ei.
felicitări autoarei dar şi ţie, om bun ce eşti. vezi… viaţa îţi socate în cale oameni minunaţi pentru că meriţi.
sunt tare bucuroasă pentru voi!
Psi, presimt eu ca pana la urma o sa o cunosti pe Nuami! 🙂 te pupam amandoua si iti multumim!!
Tare m-a emotionat introducerea ta. Si tare sunt curioasa de cartea lui Nuami.
🙂
Lotusule, ma bucur ca esti curioasa. 🙂 Dupa data de 19 e disponibila. Si sa stii ca ma tot gandesc la o vizita in Timisoara… Poate chiar cu Nuami. 🙂
Ce minunat trebuie sa fie sa scrie cineva asa de frumoas despre tine si sa ai asemenea prieteni!
Va urez o lunga prietenie si colaborare!
Cristina, eu sunt mandra sa-mi fie Nuami prietena. E un om extraordinar de bun, in primul rand. Si astia-s rari…
Multumim pentru urari!
Primul proiect… adica vor fi si altele. Si eu care caut editor de atata timp… As putea indrazni sa sper ca ai avea timp de ceva-ul meu mic si doritor de a scoate ochii la lumina? 😀
Andres
PS. Abia astept sa vad/citesc cartea 😀
Andres, te astept la lansare!! 🙂 Si sigur, vorbim si despre proiectul tau, sa-mi spui mai multe.
Nu stiam ca ai si asemenea preocupari… Poate vom colabora in viitor, cine stie? 🙂
Pana atunci, mult succes in toate! Poate imi spui cate ceva despre cartea ta “De ce nu-mi gasesc pe cineva”, pentru a o face cunoscuta si prietenilor mei. Cand ai timp si doar daca doresti, la adresa de email irina@irinab.com
Irina, da, am. 🙂 Multumesc mult pentru oferta, o sa-ti scriu! Si sa stii ca la fel de mandra sunt de cartea lui Nuami! 🙂
Cu drag veti fi primite la Timisoara daca ajungeti 🙂 Si nu doar de mine, sunt sigura ca se vor mai gasi si altii 🙂
Cum sa nu ma bucur ca exista miracolul asta numit internet, si implicit FB ? In felul asta, fie si asa putin, afectiv sa-i zicem, voi fi si eu cu voi acolo la lansare 🙂
Este minunat când oamenii îşi dau mâna pentru împlinirea unui vis. Felicitări pentru amândouă în egală măsură ! O voi comanda bineânţeles imediat ce dau drumul acestui comentariu.
Am primit cartea ta Alina şi am citit-o dintr-o suflare în aceeaşi zi în care poştaşul mi-a înmânat-o. Crâmpeie de viaţă, gânduri, trăiri, principii, îmntâmplări… toate m-au captivat. Cartea mi s-a deschis într-un limbaj atât de firesc, încât aveam impresia că eşti undeva în spatele meu şi-mi povesteşti! M-am bucurat că n-am întâlnit în paginile ei, acele dulcegării ieftine sau metafore voit “poetice” cu orice preţ . După sărbători mi-am propus să fac o prezentare a cărţii tale, nu înainte de a-ţi trimite personal conţinutul şi a-mi da aprobarea.